Wyposażenie kuchni w restauracji

Wyposażenie kuchni w restauracji – to warto wiedzieć

Różności

Prowadzenie lokalu gastronomicznego nie należy do najłatwiejszych zadań, dlatego odpowiednio wyposażone zaplecze kuchenne to niejednokrotnie podstawa udanego biznesu. Restauracje mogą różnić się między sobą specyfiką serwowanych dań, standardem, wielkością pomieszczenia czy położeniem. W każdej z nich jednym z najważniejszych pomieszczeń niezmiennie pozostaje kuchnia. Aby móc przygotowywać w niej pyszne posiłki, należy wcześniej zadbać o jej odpowiednie wyposażenie. W poniższym artykule podpowiadamy, co koniecznie powinno się znaleźć w każdej kuchni w restauracji i pozostałych lokalach, zajmujących się serwowaniem dań.

Wyposażenie restauracji – o tym pamiętaj

Branża gastronomiczna, co już zostało podkreślone, nie jest łatwa, dlatego o sukcesie danej restauracji niejednokrotnie mogą decydować detale. Stale rosnąca konkurencja sprawia, że właściciele prześcigają się w pomysłach na to, aby to właśnie ich lokal został uznany przez gości za najlepszy. Podstawą są oczywiście pyszne danie, jednak aby móc je serwować, potrzebne są nie tylko dobrej jakości składniki, ale też sprzęt niezbędny do smażenia, gotowania czy pieczenia.

Bez względu na to, czy w naszej restauracji stawiamy na kuchnię włoską, orientalną, wegetariańską czy tradycyjne dania, powinniśmy wybrać taki sprzęt, który sprawi, że codzienne przyrządzanie nawet bardzo dużej ilości różnorodnych pozycji z karty dań będzie nie tylko szybkie, ale też bezpieczne, zdrowe i co bardzo istotne dla kucharzy – przyjemne. Dobrze przygotowane posiłki przede wszystkim docenią nasi goście, którzy z pewnością nie raz wrócą do nas, aby kolejny raz skosztować ulubionej zupy czy wyśmienitego steka. Kompletując wyposażenie restauracji, powinniśmy mieć na uwadze jej specyfikę, charakter oraz ilość przygotowywanych dań. Dzięki temu wybierzemy takie naczynia i sprzęty, które sprawią, że nasza kuchnia będzie funkcjonalna, a także nowoczesna.

Garnki i patelnie dla profesjonalistów

Garnki oraz patelnie to te elementy wyposażenia kuchni w restauracji, których absolutnie nie może zabraknąć. Bez nich przyrządzanie posiłków jest po prostu niemożliwe. Warto mieć na uwadze to, że sprzęt w restauracji powinien się różnić od tego, jaki mamy w domowej kuchni. Przede wszystkim musimy postawić na garnki oraz patelnie gastronomiczne, które zostały wykonane z materiałów najwyższej jakości. Takie produkty są odporne na intensywne użytkowanie, a przez to długo zachowują swoje najważniejsze właściwości. Gotowanie i smażenie staje się dzięki temu bardzo łatwe, a dodatkowo nie musimy się martwić o to, że przypalimy potrawę.

Obok profesjonalnych garnków gastronomicznych o dużej pojemności, w kuchennej restauracji nie może zabraknąć sprzętu, który jest specjalnie dedykowany lokalom gastronomicznym.

Patelnie elektryczne i gazowe – sprzęt najwyższej jakości

Patelnie elektryczne i gazowe to urządzenia niezastąpione w restauracji, barze, a także wszelkich innych lokalach gastronomicznych. Pozwalają one na to, aby gotować, dusić i smażyć nawet duże ilości potraw. W takich patelniach bez problemu przygotujemy na przykład kotlety schabowe, bigos czy potrzebne do innych dań sosy. Patelnie elektryczne i gazowe, inaczej określane także jako patelnie uchylne, zostały zaprojektowane tak, aby korzystanie z nich było nie tylko wygodne, ale też bezpieczne. Bardzo ważne jest też to, że dobrej jakości patelnie są odporne na zarysowania i łatwe w czyszczeniu.

Patelnie specjalistyczne

W restauracji nie może też zabraknąć patelni specjalistycznych, które będą niezbędne do przygotowywania wielu różnorodnych dań. Można tutaj wymienić między innymi patelnie do naleśników czy patelnie żeliwne. Pierwsze zostały zaprojektowane tak, aby bez trudu przygotowywać w nich nie tylko duże ilości naleśników, ale także krokietów czy tortilli, które z pewnością będą stałym punktem w kuchni meksykańskiej.

Wspomniane patelnie żeliwne cenione są głównie za to, że wyróżniają się niezwykłą trwałością, a do tego szybko się nagrzewają i przez długi czas utrzymują temperaturę. W restauracji nie powinno także zabraknąć patelni aluminiowych. Te z kolei cenione są za lekką konstrukcję, sprawiającą, że smażenie nawet dużej ilości dań nie jest męczące. Dodatkowo patelnie aluminiowe również szybko i równomiernie się nagrzewają.

Niezbędny sprzęt gastronomiczny

Wybierając sprzęt gastronomiczny do kuchni w restauracji, powinniśmy wziąć pod uwagę nie tylko specyfikę lokalu, ale także nasze możliwości finansowe. W przypadku, gdy nasz budżet jest ograniczony, warto postawić na sprzętu wyróżniające się wszechstronnym zastosowaniem. Podstawą prowadzenia restauracji jest zachowanie najwyższych standardów higieny, dlatego w kuchni nie powinno zabraknąć między innymi profesjonalnej zmywarki gastronomicznej. Sprawi ona, że naczynia będą nie tylko idealnie czyste, ale też sterylne.

Obok tego przyda nam się również sprzęt, dzięki któremu w profesjonalny sposób możemy przygotować i przechowywać różne posiłki. W tym miejscu wskazać należy na przykład kociołki elektryczne do zup (przydatne przede wszystkim w mniejszych lokalach), witryny chłodnicze, frytownice lub piece do pizzy, jeżeli stawiamy na kuchnię włoską, która w naszym kraju cieszy się szczególną popularnością.

Kompleksowe wyposażenie gastronomii, w tym wszelkich restauracji oraz innym obiektów, to domena sklepu Termosy.com.pl – można tam znaleźć wysokiej jakości wyposażenie kuchni, które wyróżnia się niezawodnością i bezawaryjnym działaniem przez długie lata: https://termosy.com.pl/

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze