Termoformowanie, czyli inaczej formowanie próżniowe, to proces produkcyjny opakowań z płaskich arkuszy tworzyw sztucznych lub folii. Jego zaletą jest przede wszystkim powtarzalność produkcyjna, obniżone koszty wytwarzania i możliwość uzyskania skomplikowanych form. Na czym dokładnie polega ten proces?
Czym dokładnie jest proces termoformowania?
Pojęcie „termoformowanie” to proces produkcyjny, który polega na stworzeniu produktu z tworzywa sztucznego poddanego ogrzaniu i nałożonego na matrycę w pożądanej formie. W odróżnieniu od wtryskarek, urządzenia termoformujące wykorzystują arkusze lub folie zamiast granulatów. Dzięki temu nie ma konieczności pobierania tak dużej temperatury podczas kształtowania ostatecznego wytworu. Termoformowanie może występować w kilku odmianach. Najpopularniejsza z nich jest formowanie próżniowe, które polega na odessaniu powietrza spod kształtki w momencie jej nałożenia na matrycę. Kolejne metody to m.in.: formowanie stemplem, ciśnieniowe i rozdmuchiwanie.
Zalety termoformowania opakowań i produktów z tworzyw sztucznych
Taki sposób tworzenia kształtek, prototypów i gotowych elementów użytkowych jest niezwykle ceniony za niskie koszty. Korzystanie z parków maszynowych, które umożliwiają pełne zautomatyzowanie produkcji, sprzyja wysokiej powtarzalności i monitorowaniu jakości powstałych elementów. Formowanie próżniowe jest stosowane do otrzymywania opakowań spożywczych, materiałów budowlanych, części mechanicznych, elementów technicznych, czy obudów maszyn. Może mieć zastosowanie zarówno do niskoseryjnych produkcji, jak i masowych procesów produkcyjnych dla potężnych klientów.
Termoformowanie a najczęściej stosowane materiały
Aby uzyskać gotowy produkt np. w formie opakowania na artykuły spożywcze, w parku maszynowym zachodzi szereg procesów. Pierwszy z nich polega na wyborze odpowiedniego materiału, z którego powstanie produkt. Zwykle termoformowanie korzysta z następujących półproduktów:
- PP;
- PS;
- PVC;
- PET;
- POM;
- PLA;
- ABS;
- HiPS.
Mogą one występować w formie arkuszy lub folii, co jest uzależnione od oczekiwań klienta. Ich cechą wspólną jest łatwość obróbki termicznej pod naciskiem oraz wysoka odporność na uszkodzenia. Wiele z nich, jak np. PET, czy PP, znajdują swoje zastosowanie w wytwarzaniu opakowań dla artykułów spożywczych. Zawdzięczają to swojej wytrzymałości, odporności na niskie i wysokie temperatury oraz braku reakcji z produktami spożywczymi.
Termoformowanie a tworzenie opakowań dla artykułów spożywczych
Obecnie termoformowanie jest szczególnie pożądane w przygotowywaniu opakowań dla pożywienia. Łatwość wygenerowania odpowiedniej matrycy bazowej dla kształtki i późniejsza szybka obróbka maszynami CNC sprawiają, że nawet niskoseryjne produkcje nie wpływają znacząco na koszt ostatecznego towaru. Tworzywa sztuczne termoformowane są idealne do przygotowania wytworów o odmiennych kształtach dopasowanych do gramatury lub pojemności określonego posiłku. Mogą być też wystawiane na oddziaływanie wysokich temperatur np. podczas odgrzewania w piekarniku.
Termoformowanie a Twoje produkty spożywcze
Dla uzyskania jeszcze lepszych wyników finansowych i wysokiej jakości towarów postaw na sprawdzone i ekonomiczne opakowania termoformowane.