Niedawno natknąłem się na dość prosty, ale jednak godny wyjaśnienia temat przechowywania produktów spożywczych w lodówce. Z informacji, które udało mi się zebrać mogę powiedzieć, że przechowywanie żywności w lodówce nie do końca jest takie proste jak może się wydawać. Przejdźmy jednak do podstaw.
Jak przechowywać żywność w lodówce?
Lodówki to spore udogodnienie. Pozwalają na bezpiecznie przechowywanie produktów spożywczych, ograniczają rozwój drobnoustrojów oraz wydłużają czas przydatności do spożycia. Rozwiązanie bardzo popularne, ale i również niedrogie. Nową lodówkę można kupić już za kilkaset złotych. Jak jednak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce? Czy wybór miejsca ma jakieś znaczenie? Okazuje się, że tak.
Na środkowej półce temperatura wynosi ok. 5°C. Najzimniej jest na spodzie lodówki, a najcieplej na górze. Najcieplejszym punktem w lodówce są drzwiczki. Mając tę wiedzę, można określić jakie produkty przetrzymywać na konkretnych półkach w lodówce. Produkty mleczne, jajka czy ciasta powinny być przechowywane w średnim zakresie temperatur a więc na środkowych lub wyższych półkach. Na samej górze warto przechowywać owoce i warzywa. Produkty, które wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, warto trzymać w koszykach umieszczonych na drzwiach lodówki. Będą to m.in. masło, ketchup czy musztarda. Produkty wymagające niższej temperatury, należy umieszczać na spodzie lodówki.
Przydatne zasady korzystania z lodówki
Przede wszystkim drzwiczki lodówki powinny być otwarte możliwe jak najkrócej. Dotyczy to w szczególności okresu letniego. Im częściej załącza się sprężarka lodówki, tym bardziej skraca się jej żywotność. Z tego powodu odradza się stawianie lodówek blisko grzejników. Warto owijać żywność w papier lub folię, wtedy utrzyma świeżość przed dłuższy czas a w dodatku ich zapach nie przejdzie na inne produkty. Bardzo ważne jest, aby nie wkładać ciepłego bądź co gorsza parującego jeszcze jedzenie do lodówki. Po pierwsze zwiększy to temperaturę w jej wnętrzu, a po drugie przyczyni się do powstania szronu. Jeżeli to możliwe, pozostaw między produktami nieco wolnej przestrzeni. Chłodne powietrze będzie mogło lepiej krążyć po całym wnętrzu.
W lodówce nie powinno trzymać się takich produktów jak pomidory, cukinia czy zielony groszek. Niskie temperatury niekorzystnie wpływają na ich walory smakowe. Również i chleb pozostawiony w lodówce szybciej stanie się czerstwy.
Sprawdź również, czym są produkty suche, jakie są rodzaje miodu oraz ile waży szklanka ryżu.

Krzysztof Kamzol
Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.