Polipropylen to jedno z najpopularniejszych tworzyw sztucznych wykorzystywane praktycznie we wszystkich gałęziach gospodarki: od branży spożywczej po budowlaną i farmaceutyczną. Z polipropylenu powstają opakowania spożywcze, sprzęt medyczny, elektroniczny, części samochodowe i zabawki dla dzieci. Nie będzie więc zbytnią przesadą, jeśli powiemy, że można spotkać go wszędzie (od lodówki po garaż i piwnicę). Sprawdź, jakie właściwości ma polipropylen i dlaczego jest szczególnie chętnie wykorzystywany przez branżę spożywczą.
Co to jest polipropylen?
Polipropylen jest bezbarwnym i bezwonnym polimerem wyjątkowo odpornym na uszkodzenia mechaniczne i działanie większości kwasów, soli, zasad i rozpuszczalników. Pod wpływem odpowiedniej temperatury i wysokiego ciśnienia można go dowolnie kształtować, co wykorzystują producenci opakowań spożywczych. Najpopularniejsze technologie produkcji pojemników z PP to termoformowanie i formowanie wtryskowe. Polipropylen jest także odporny na działanie wody i niskich temperatur. Nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością. W żadnym stopniu nie wpływa na zapach, smak czy właściwości produktów spożywczych, co czyni go jednym z najbezpieczniejszych tworzyw sztucznych. Nie dziwi więc jego wszechstronne wykorzystanie.
Czy wobec tego polipropylen ma jakieś wady? Niestety nie ulega biodegradacji. Po zużyciu powinien więc trafić do odpowiedniego pojemnika na odpady. Nie musi jednak stać się balastem dla środowiska. Doskonale nadaje się do recyklingu. Z plastikowych butelek powstają m.in. spodnie, koszulki, buty czy torebki!
[irp posts=”1835″ name=”Polichlorek winylu PCW – właściwości, produkcja, zastosowanie”]
Polipropylen w branży spożywczej
Kuwety do lodów
Z polipropylenu powstają różnego rodzaju opakowania do lodów. Dzięki wykorzystaniu materiału odpornego na wilgoć, uszkodzenia i zanieczyszczenia producenci mogą mieć pewność, że towar dotrze do sklepów, a stamtąd do konsumentów w takim stanie, w jakim opuścił magazyn.
Opakowania PP do nabiału
Lekki i wytrzymały polipropylen jest także stosowany do produkcji opakowań w branży mleczarskiej. W opakowaniach PP można kupić m.in. jogurty, sery, serki, mleka czy śmietany. Pojemniki chronią łatwo psującą się żywność przed zanieczyszczeniami i działaniem wilgoci.
Pojemniki cateringowe
Polipropylen ze względu na to, że nie wpływa na smak, zapach czy właściwości produktów spożywczych jest wykorzystywany do produkcji tacek cateringowych. Zabezpieczenie opakowania zgrzewalną folią ochronną pozwala wygodnie i bezpiecznie przetransportować żywność do klienta.
Wiadra na żywność (m.in. przetwory)
Z odpornego na uszkodzenia i odkształcenia polipropylenu powstają także wiadra, z których korzystają producenci ryb, przetworów, produktów mlecznych, karm dla zwierząt, lodów, słodyczy oraz produktów sypkich. Lekkie, ale trwałe wiadra z praktyczną rączką i plombą zabezpieczającą są łatwe do transportowania i magazynowania.
Opakowania PP do przechowywania żywności
Nie wszyscy wiedzą, że pojemniki, w których zabieramy śniadania czy obiady do pracy, czyli tzw. lunchboxy, często są produkowane właśnie z polipropylenu. Mogą posiadać przeróżne kształty i rozmiary. Zazwyczaj mają także dodatkowy mechanizm zabezpieczający przed rozlaniem np. klipsy zamykające.
Artykuł powstał we współpracy z stark.pl

Krzysztof Kamzol
Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.