Brudne naczynia w zlewie to bardzo częsty widok w kuchni. Jeśli nie posiadamy na wyposażeniu zmywarki, to wszystkie naczynia musimy umyć ręcznie w zlewie. Niestety ręczne zmywanie naczyń nie należy do czynności przyjemnych, a co gorsza często okazuje się bardziej kosztowne niż korzystanie ze zmywarki. Jak skutecznie i tanio umyć naczynia w zlewie? Sprawdzimy to w dzisiejszym poradniku.
Mycie naczyń w zlewie – wady i zalety
Myjąc naczynia ręcznie z pewnością oszczędzamy na czasie i nie musimy inwestować kilkuset złotych w zmywarkę do naczyń. Ponadto nie musimy czekać aż zmywarka zapełni się brudnymi naczyniami i ręcznie jesteśmy w stanie umyć więcej naczyń niż wykona to zmywarka w tym samym czasie.
Ręcznie mycie naczyń ma też swoje wady. Przede wszystkim zajęcie to wymaga utrzymywania pozycji stojącej przez kilkanaście minut, a więc może obciążać nasz kręgosłup. Ponadto detergenty nierzadko szkodzą naszym dłoniom, wysuszają je i mogą wywoływać reakcje alergiczne. Dochodzi do tego zwiększone zużycie wody i kosztów jej podgrzania.
Jak ręcznie umyć naczynia w zlewie?
Na wstępie musimy dokładnie oczyścić naczynia, szklanki oraz sztućce z resztek jedzenia. W przeciwnym razie trafią one do odpływu i mogą z biegiem czasu spowodować jego niedrożność. Następnie przystępujemy do mycia, najlepiej używając do tego płynu do naczyń w formie koncentratu – jest bardziej wydajny.
Techniki mycia naczyń są w zasadzie dwie: albo nalewamy do komory zlewu wody wraz z detergentem i w niej myjemy naczynia, albo nasączamy detergentem gąbkę czy ściereczkę i zmywany pod niewielkim strumieniem ciepłej wody.
Bez względu na wybraną technikę pamiętajmy, aby zawsze myć naczynia w gorącej wodzie – im cieplejsza, tym szybciej pozbędziemy się brudu z naczyń. W zimnej wodzie z kolei spłukujemy naczynia – nie ma potrzeby używania ciepłej wody, tym bardziej, że jest droższa niż zimna.
O czym jeszcze pamiętać?
Jeśli do pozmywania mamy przypalone garnki, warto je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie z odrobiną detergentu. Unikniemy wtedy uporczywego szorowania, które może doprowadzić do porysowania nawierzchni. Na gąbkę nakładamy jedynie 1-2 kropelki płynu do naczyń, co powinno wystarczyć do umycia kilku talerzy lub szklanek. Pamiętajmy o tym, aby umyć talerze, garnki czy szklanki ze wszystkich stron – nie tylko te, które były zabrudzone.
Warto po skończonym zmywaniu, dodatkowo wyparzyć sztućce we wrzącej wodzie, np. wkładając je wszystkie razem do kubka i zalewając wrzątkiem. Będziemy mieli pewność, że pozbywamy się w ten sposób wszelkich zarazków.
Po skończonym zmywaniu, dobrze jest umyć również sam zlew – jego boczne ścianki oraz dno. Dzięki temu unikniemy przykrych zapachów, które mogą być spowodowane niewielkimi resztkami jedzenia, przyklejonymi do komory zlewu.
Nie opłaca się polewać płynem do naczyń stosu naczyń w komorze zlewu. Już na początku zmywania, woda szybko spłucze detergent, który trafi do odpływu. Pamiętaj również o regularnej wymianie zmywaków (gąbek). Już po kilku umyciach, stają się one wylęgarnią bakterii! Nie czekaj, aż zaczną brzydko pachnieć czy nabiorą dziwnych kolorów. Koszt zakupu kilku nowych sztuk zmywaków najczęściej nie przekracza 10 zł, co powinno wystarczyć na cały miesiąc ręcznego zmywania. Co ciekawe, zużytych zmywaków nie musisz od razu wyrzucać do śmieci, a wykorzystać je do czyszczenia bardziej zabrudzonych powierzchni w domu, łazience lub garażu.
Sprawdź również:
- jaki skład ma kostka toaletowa
- jakie właściwości ma szare mydło
- ile prądu zużywa zmywarka do naczyń
zdjęcie: unsplash.com

Krzysztof Kamzol
Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.