Jak rozpoznać, czy wędlina jest naturalna?

Jak rozpoznać, czy wędlina jest naturalna?

Porady

Wędliny i różnego typu kiełbasy są uwielbiane przez smakoszy i obecnie w niemal każdej kuchni. Idealnie sprawdzają się do kanapek, jako przekąska lub do sałatek. Często używane są do stworzenia szwedzkiego stołu czy wiejskiego stoiska. Obecnie za sklepową ladą przyciągają pięknym wyglądem i aromatycznym zapachem. Niestety, nie każda dostępna wędlina będzie wysokiej jakości wyrobem, który jest wart zakupu. Warto stawiać na naturalne wędliny, które nie posiadają w składzie substancji chemicznych czy wzmacniaczy smaku. Takie wyroby mięsne są zdrowe i smaczne.

Tak jak przy zakupie innych artykułów spożywczych, kluczowa zasada mówi, iż im krótszy skład i mniejsza ilość składników, tym produkt jest lepszy, zdrowszy i mniej naszpikowany chemią. Niestety w dobie masowej produkcji firmy produkujące wędliny i kiełbasy często stawiają na ilość, dodając do produktu spulchniacze oraz inne dodatki. Pysznej, zdrowej i naturalnej wędlinie powinien towarzyszyć krótki skład i brak zbędnych dodatków.

Podstawowym składnikiem wędliny powinno być wysokiej jakości mięso. Mięsem, które wykorzystuje się do produkcji jest drób, wieprzowina, wołowina lub też ich różne kolaboracje. Jedynym dodatkiem, jaki powinien znaleźć się w wysokiej klasy wyrobie jest solanka. Ważne jest, by nie stanowiła więcej niż 10 procent masy wyrobu. Dodatkiem mogą być także zioła i różne przyprawy, w zależności od smaku, jaki jest preferowany.

Czego nie powinna zawierać naturalna wędlina?

Wybierając dobrej jakości przysmaki powinno się unikać wszelkich dodatków chemicznych, spulchniaczy, wody, a także wzmacniaczy smaku. Ich długotrwałe spożywanie może mieć negatywny wpływ na zdrowie oraz samopoczucie. Przede wszystkim powinno się unikać białek sojowych, skrobi roślinnej oraz błonnika. Te składniki obecne w wędlinie posiadają zdolność wchłaniania dużych ilości wody. Oznacza to iż wędlina z takimi dodatkami będzie bardzo niskiej jakości. Kolejnym dodatkiem często spotykanym w przetwórstwie wędliniarskim są karageny oraz gumy roślinne. Są to roślinne substancje żelowe, które poprawiają strukturę i konsystencję kiełbasy. Warto stawiać na prosty skład, a dzięki temu ma się pewność, że zakupiona wędlina będzie naturalna, smaczna i zdrowa.

Gdzie kupować naturalne wędliny?

Szukając dobrej jakości wędlin naturalnych warto zajrzeć do sklepu ze zdrową żywnością. Produkty tam oferowane przechodzą specjalne, restrykcyjne kontrole, a ich jakość zadowoli nawet najbardziej wymagającego konsumenta. Obecnie ideologia zdrowej żywności bez dodatków coraz bardziej się rozpowszechnia, dzięki czemu markety i sklepy spożywcze coraz częściej posiadają w swojej ofercie zdrowe produkty. Warto czytać ich skład przy zakupie oraz pytać sprzedawcy o dostawcę i źródło pochodzenia używanego do produkcji mięsa. Ostatnim źródłem dobrej jakości naturalnych wyrobów są drobni, lokalny rzeźnicy. Dzięki drobnej produkcji, nie na masową skalę, ich wyroby są swojskie, smaczne, a przede wszystkim nie zawierają zbędnych dodatków.

Artykuł przygotowany został we współpracy z firmą Wędliny z Dębiny przygotowującą mięsa na różne okazje.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze