Ile zarabia kucharz

Ile zarabia kucharz? Poznaj aktualne zarobki kucharzy w Polsce

Zarobki

Kucharze stanowią trzon każdej restauracji, jadalni, firmy cateringowej i innych obiektów gastronomicznych. Klienci bardzo często wybierają lokal, który odpowiada ich gustom, a właśnie za tym stoi smak i doświadczenie kucharza w kuchni. Do zadań kucharza należy przede wszystkim przygotowanie posiłków, ale powinien również dbać o czystość swojego miejsca pracy. Czy praca kucharza jest opłacalna? Ile zarabia kucharz w Polsce i co należy do jego obowiązków? Pensje na tym stanowisku są dosyć zróżnicowane, a więc w dzisiejszym artykule sprawdzimy ile wynosi średnie wynagrodzenie kucharza w oparciu o ogólnodostępne informacje.

Co robi kucharz? Jakie są obowiązki kucharza?

W dużej mierze zakres obowiązków kucharza zależny jest od polityki wewnętrznej i rodzaju danego lokalu gastronomicznego. Najczęściej jednak do obowiązków kucharza należy:

  • Jak najlepsze prezentowanie przyrządzonych potraw w postaci bufetowej
  • Przygotowywanie (smażenie, pieczenie, gotowanie, dekorowanie) potraw zgodnie z ogólnodostępnym menu i wytycznymi szefa kuchni
  • Pilnowanie porządku w kuchni – w tym higieny narzędzi kuchennych oraz sprzętu
  • Odpowiednie zarządzanie stanem magazynowym towaru na kuchni

Więcej zadań posiada szef kuchni, który również odpowiada za przygotowywanie i wydawanie posiłków. Trzeba jednak dodać, że stanowisko szefa kuchni obecne jest tylko w większych lokalach gastronomicznych. Trzeba również dodać, że obowiązki kucharza nie ograniczają się jedynie to zadań stricte związanych z polityką firmy. Kucharz jest także pracownikiem, a co dalej idzie, musi przestrzegać wszelkich obowiązków, wynikających z przepisów kodeksu pracy. Istnieją również niepisane obowiązki, które można podpiąć pod “dobre maniery” kucharza, takie jak dbanie o higienę i kulturę osobistą czy też doszkalanie się w dziedzinie gastronomii.

Ile zarabia kucharz w Polsce? Średnie zarobki na rok 2020

Wysokość pensji kucharza w dużej mierze zależy od lokalizacji obiektu gastronomicznego, doświadczenia kandydata oraz charakterystyki działania firmy. Przeciętnie kucharz w Polsce zarabia od 1800 do 2000 zł netto. Jak widać nie jest to wysoka pensja i z pewnością nie jest ona współmierna do obowiązków wypełnianych przez kucharzy. Warto mieć na uwadze, że praca kucharza to niejednokrotnie brak wolnych weekendów i siedzenie w lokalu do późnych godzin nocnych.

Na największe stawki mogą liczyć kucharze z miast wojewódzkich, takich jak Poznań, Warszawa, Kraków czy Wrocław. Najwięcej zarabiają kucharze w prestiżowych restauracjach, którzy potrafią wprowadzić do menu autorskie potrawy. Wtedy stają się swojego rodzaju “maskotką” lokalu. Właściciele takich firm starają się zatrzymać takiego “innowacyjnego” kucharza za wszelką cenę, ponieważ większość gości przybywa do lokalu właśnie z powodu autorskiego menu. Jak to wygląda od strony zarobków? Kucharz, który wyróżnia się swoją ambicją, wiedzą i znalazł pracę w prestiżowej restauracji, może liczyć na wynagrodzenie w wysokości nawet od 3000 do 3500 zł netto za miesiąc pracy.

Jak zostać kucharzem? Wymagania do zawodu

Czy trudno zostać kucharzem? Przede wszystkim ważne jest odpowiednie wykształcenie, które zdobyć można już w szkole średniej na odpowiednim kierunku gastronomicznym. Przyszli pracodawcy wymagają również takich cech jak: samodzielność, umiejętność pracy w zespole, punktualność, sumienność, umiejętność pracy pod presją czasu, komunikatywność i co bardzo ważne: doświadczenie. Gotowanie wymaga dobrego smaku i znajomości łączenia różnych składników. Tego można nauczyć się przede wszystkim w praktyce, im więcej godzin spędzonych w kuchni, tym większa praktyczna wiedza i doświadczenie w gotowaniu. W pracy kucharza ważne są również odpowiednie badania sanitarne i posiadanie aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej.

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl

Grafik 3D, fotograf, podróżnik. Miłośnik pisania wierszy, opowieści, artykułów publicystycznych. Pasjonat astronomii i wycieczek górskich. Ponad 10 lat doświadczenia w działaniach marketingowych.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze