Bez wody nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie życia na Ziemi. Ciecz ta pozwala nie tylko przetrwać, ale również stanowi bazę produkcyjną wielu produktów żywnościowych i chemicznych. Najczęściej wykorzystując wodę czy to w kuchni czy to w zakładzie przetwórczym, operujemy na jej objętości, a nie wadze. Niemniej jednak warto wiedzieć, ile waży 1 litr wody i jak zmienia się jej masa wraz ze zmianą panujących warunków.
Woda – właściwości fizyczne i chemiczne
Woda (ang. water), inaczej tlenek wodoru, posiada wzór chemiczny H2O. W normalnych warunkach woda jest cieczą o krystalicznej barwie, niemal przezroczysta. Temperatura wrzenia wody to dokładnie 99,974 °C, a jej temperatura topnienia to 0,00 °C. Z kolei gęstość wody to równe 0,9970 g/cm³. Woda należy do najczęściej występujących substancji w całym Wszechświecie.
Ile waży litr wody?
Waga 1 litra wody jest zależna od temperatury i ciśnienia atmosferycznego. W temperaturze 0 °C i przy ciśnieniu 1 atm, 1 litr wody waży dokładnie 998 gramów. Masa wody maleje wraz ze wzrostem temperatury. Dla przykładu 1 litr wody o temperaturze 100 °C waży 0,5976 kg. Ponadto waga wody zmienia się w niewielkim stopniu także od jej składu chemicznego. Dla przykładu woda demineralizowana będzie lżejsza niż woda mineralna. Podobnie woda morska pozostaje cięższa z uwagi na rozpuszczoną w niej sól. Niemniej jednak dla uproszczenia przyjmuje się, że 1 litr wody waży 1 kilogram.
Ciekawostką jest fakt, że woda ma największą gęstość w temperaturze 4 °C i wartość ta wynosi dokładnie 999,9720 kg/m³. Można więc przyjąć, że wtedy 1 litr wody ważyć będzie 1 kg.
Zastosowanie wody
Woda jest najpopularniejszym rodzajem cieczy na Ziemi. Tak jak wspomnieliśmy, wykorzystujemy ją nie tylko na użytek własny np. do zaparzania herbaty, gotowania, mycia czy podlewania, ale również w wielu procesach przemysłowych. Ponadto woda jest dobrym chłodziwem i nośnikiem ciepła, np. w instalacjach C.O. W osobnym artykule opisaliśmy, jak przy pomocy wody można uzyskać różne rodzaje kawy. Niemniej warto pamiętać o problemie z coraz mniejszą ilością dostępnej wody słodkiej. Jej zasoby kurczą się w zastraszającym tempie, stąd też od wielu już od wielu lat kładzie się ogromny nacisk na różnorodne działania mające na celu oszczędzanie wody w gospodarstwach domowych.

Krzysztof Kamzol
Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.