Trwająca pandemia koronawirusa w Polsce i na świecie, daje się we znaki nie tylko konsumentom, ale również przedsiębiorcom. Część firm zdecydowało się na wdrożenie pracy w systemie zdalnym, ale niestety nie wszystkie zakłady produkcyjne mogą zastosować takie rozwiązanie. Jak więc chronić się przed zakażeniem koronawirusa w miejscu pracy?
Koronawirus: higiena w przedsiębiorstwie
Ministerstwo Rozwoju wraz z Główny Inspektorem Sanitarnym, wydało specjalne zalecenia dla przedsiębiorców. Stosowanie się do nich pozwoli na minimalizację ryzyka zakażenia wirusem SARS-COV-2 w firmie.
- Należy zachować bezpieczną odległość między pracownikami (1 – 1,5 m)
- Ręce należy myć dokładnie przez co najmniej 30 sekund, z użyciem mydła lub środków dezynfekujących na bazie alkoholu (min. 60%)
- Ułatwić dostęp do miejsc sanitarnych dla pracowników oraz kontrahentów
- Umieścić w miejscu pracy dozowniki z płynem dezynfekującym oraz odpowiednio je oznaczyć
- Przydatne będą wywieszone grafiki z informacjami na temat utrzymania podstawowej higieny
- Unikać dotykania okolic twarzy gołymi dłońmi
- Podczas kichania lub kaszlu zakrywać usta oraz nos chusteczką jednorazową lub ramieniem
- Regularnie dezynfekować i utrzymywać w czystości przedmioty i elementy częstego użytku, takie jak np. klamki.
Autor

Krzysztof Kamzol
Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.